Περσίδες: μια μεγάλη ιστορία

Περσίδες
Οι περσίδες ήρθαν να καλύψουν την ανάγκη του ανθρώπου της πόλης για ιδιωτικότητα κατ΄αρχάς, αλλά και για προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Κυρίως προστασία από τον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που πρωτοσυναντάμαι περσίδες στην Αρχαία Αίγυπτο (από καλάμια) καθώς και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι περσίδες λέγονται και Blinds (τυφλοί) λόγω ακριβώς της δυνατότητάς τους να «τυφλώνουν» τους… περίεργους που ενδιαφέρονται να δουν τι κάνουμε στο σπίτι μας ή αν εκείνη τη στιγμή- βρισκόμαστε ή δεν βρισκόμαστε σε αυτό.



Οι περσίδες χωρίζονται σε οριζόντιες και κάθετες, με δημοφιλέστερες τις πρώτες. Τις συναντάμε σε διαφορετικές μορφές σε όλον τον πλανήτη, ουσιαστικά από τότε που ο άνθρωπος δημιούργησε μεγάλες πόλεις. Πλέον της ιδιωτικότητας, όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι ιδανικές για ζεστά κλίματα, ωστόσο προστατεύουν από την υγρασία, τον αέρα και το κρύο. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι μεταλλικές περσίδες (αλουμίνιο) προσθέτουν ασφάλεια στον χώρο ενώ είναι ιδανικές για σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές με κίνδυνο πυρκαγιάς.
Σε αντίθεση με τις μεταλλικές περσίδες, στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν ως υλικό για τις περσίδες Shoji, ένα λεπτό φύλλο από ξύλο Obeche για ελαφρότητα και αντοχή ή από λευκό πολυεστέρα που προσομοιάζει οπτικά με το ιαπωνικό χαρτί «Washi». Αυτού του είδους οι περσίδες δεν είχαν καμία τύχη στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης (υπάρχει μόνο ένας κατασκευαστής στην Αγγλία). Η Αγγλία είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υιοθέτησε τα συστήματα περσίδων. Το 1760 και 1769 έχουμε τα πρώτα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις περσίδες από τους Gowin Knight και Edward Beran αντίστοιχα. Επίσης στις ΗΠΑ, ήδη από το 1761, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Φιλαδέλφεια είχε στα παράθυρά της περσίδες.

Infographic



Πέραν της μεγάλης ποικιλίας υλικών οι περσίδες έγιναν δημοφιλείς και λόγω των μηχανισμών που επιτρέπουν τον έλεγχο, τη βαθμίδα σκίασης που επιθυμούμε: μπλοκάρουμε, περιορίζουμε ή ρυθμίζουμε το φως.



Πολλές φορές χρησιμοποιείται ξύλο, ειδικά επεξεργασμένο να αντέχει σε περιοχές με μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Οι περσίδες από ξύλο ονομάζονται wooden Venetian Blinds. Αυτές, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις ΗΠΑ και για την ακρίβεια στη Ν. Υόρκη σε μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια στην ιστορία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής: στο κτήριο RCA του Rockefeller Center, στο Empire State Building κ.ά.
Από την άλλη χρησιμοποιούνται και οικονομικότερα υλικά για την κατασκευή των περσίδων όπως το βινύλλιο ή το ύφασμα.
Τέλος να σημειώσουμε πως πλέον των λειτουργικών πλεονεκτημάτων των περσίδων, υπάρχει και το κομμάτι της αισθητικής. Η ποικιλία υλικών και χρωματισμών αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα διακόσμησης εσωτερικών χώρων, σπιτιών ή καταστημάτων στα χέρια των αρχιτεκτόνων και των διακοσμητών.

Μ. Α.